Ladjánszki László – Fűtésszerelés

Télen az otthon melege egész egyszerűen megfizethetetlen érték egy hosszú munkával töltött nap után, ám ennek bizony megvan az ára. A fűtéssel való takarékoskodás körül rengeteg jónak vélt praktikával találkozom nap mint nap, amik valójában tovább növelik a fűtésszámlákat.

Már elbúcsúztunk a nyártól. Hébe-hóba még sütkérezhetünk a napfényben, de az ablakból nyíló kilátást vastag, szürke esőfelhők uralják. Ősz van. Amikor a kinti hőmérséklet csökken, vihar és eső van, itt az ideje, hogy újra bekapcsolja a fűtést. Egy kézmozdulat biztosítja a kényelmes hőmérsékletet a saját otthonában. A fűtési szezonban azonban néhány dolgot szem előtt kell tartani, ha nem szeretne extrém magas fűtésszámlákat fizetni.

Fűtésszámlák

Természetesen bosszantó, amikor a fűtési szezonban kövér fűtésszámla csekkek érkeznek. Bárki, akinek már volt ilyen tapasztalata, minden bizonnyal megvizsgálta a költségek megtakarításának módját. A költségtudatos fűtés önmagában korántsem baj, azonban óvatosan kell eljárni az olyan feltételezett megtakarítási intézkedések esetén, amelyek károkat okozhatnak, például penészt vagy még magasabb költségeket.

Fűtés csak a gyakran használt helyiségekben

Ide tartozik például az egyenetlen fűtés. Hajlamosak vagyunk csak a sokat használt helyiségeket fűteni, vagyis azok a szobák, amelyekben egyébként is ritkán tartózkodunk, hidegek maradnak. A legtöbb esetben ez nem kifizetődő taktika, mivel a fűtetlen helyiségek hűvössége lehűti a lakótér más részeit. Ennek eredményeként az üzembe helyezett radiátoroknak lényegesen nagyobb teljesítményt kell produkálniuk a kívánt hőmérséklet elérése érdekében.

A fűtés kikapcsolása

Az egyenetlen fűtéshez hasonlóan gyakori az a szokás is, hogy hosszabb távollét esetén a fűtést teljesen kikapcsolják a háztulajdonosok, hiszen miért kéne fűteni, ha egyébként nem vagyunk ott? Azonban minél hosszabb ideig nem működik a fűtés, annál jobban lehűl a lakás, ami azért veszélyes, mert ha a külső hőmérséklet a megszokottnál alacsonyabbra csökken, a fűtőcsövek megfagyhatnak.