Ladjánszki László – Fűtésszerelés

A kondenzációs technológiát szinte minden modern gázkazánnál alkalmazzák. Miben különböznek a kondenzációs kazánok a régi típusú készülékektől, és milyen előnyei vannak ennek?

A modern gázkondenzációs kazánok fontos előnyökkel járnak, amelyek miatt mindenkinek fontolóra kell vennie annak cseréjét. A kondenzációs kazán cseréjének legfontosabb oka az alacsonyabb gázfogyasztás. Egy új kondenzációs kazánnal a gázfogyasztást legalább 15% -kal csökkenthetjük. Egy nagyon régi kazán cseréjénél előfordul, hogy a fogyasztási különbség kétszer akkora, ami azt jelenti, hogy egy családi ház fűtési költsége évente akár több tízezer forinttal csökken.

A kondenzációs kazán működése

Ez annak köszönhető, hogy a kondenzációs kazán a füstgázban jelen lévő vízgőz kondenzációja eredményeként felszabaduló energiát használja fel. Ha a füstgáz hűtőfelülete a kazánban lévő hőcserélő, akkor a kondenzáció során felszabaduló energiát a fűtött víz veszi át. Egy közönséges, nem kondenzációs kazán erre nincs felkészítve, ezért az „üzemanyagban” található energia ezen része (az úgynevezett látens hő) elveszik a kéményen keresztül távozó füstgázzal együtt. Ez a fő, de nem az egyetlen oka annak, hogy a kondenzációs kazán kevesebbet fogyaszt.

A kondenzációs kazán vezérlése

Kondenzációs kazánban a gázszerelvények változó teljesítményűek, ami lehetővé teszi a hőteljesítmény modulálását. Az elektronikus rendszer úgy vezérli, hogy a kazán a lehető legritkábban kapcsoljon ki, vagyis a lehető legkevesebb energiával működjön, biztosítva a jelenleg szükséges hőmennyiséget az adott épületet. Ennek eredményeként az üzemanyag-fogyasztás legalább néhány, valójában közel húsz százalékkal csökken.

Elég biztonságos a kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazánok biztonságosabbak, mint a régi kazánok, mivel zárt égésterük van. Ez a megoldás kiküszöböli annak kockázatát, hogy a füstgáz a helyiségbe kerüljön, ami nem megfelelő szellőzés esetén történhet meg. Tehát nem kell tartani a szén-monoxid-mérgezéstől, még akkor sem, ha a kazánt egy szűk fürdőszobába telepítik.