Ladjánszki László – Fűtésszerelés

Építkezésnél vagy költözésnél sok fejtörést okozhat, hogy mi a megfelelő fűtési módszer.  A fűtésszerelő segíthet, hogy mi a legmegfelelőbb megoldás.

Fűtésszerelő - Radiátoros rendszerek

Ezen rendszerek alapja egy megfelelő kazán vagy hőszivattyú, amit a fűtésszerelő is segíthet beszerelni. A meleg víz pedig egy csőrendszeren jut el a radiátorba. Ehhez már modernebb, többrétegű műanyag csöveket használnak  a fém helyett, mivel a műanyag nem korrodálódik, ezáltal hosszútávon ép marad, és könnyű a szerelése.

A radiátorokat mindig célszerű ablak alá helyezni, így ha nagy ablakaink vannak, a radiátor biztosan egy jó választás. Esztétikailag rengeteg féle közül választhatunk.  A radiátort időközönként légteleníteni kell, hogy a rendszerbe jutott levegőt eltávolítsuk. Ehhez fűtésszerelő szaktudása szükséges. A radiátoros fűtési rendszer hatalmas előnye, hogy költséghatékony megoldás, illetve gyorsan alkalmazkodik az általunk megadott, elérni kívánt hőfokhoz.

Fűtésszerelő - Padlófűtés

Amennyiben  otthonunk nagy területtel, netán nagy belmagassággal rendelkezik, ez a legideálisabb megoldás, hiszen egyenletesen fűti fel a házat vagy lakást. Ezen felül helyet sem foglal, igazából láthatatlan, így nem kell terveznünk azzal, hogy hova „rendezzük be”.

Ez alacsonyabb hőmérsékletű vízzel működtethető, mint a radiátor, így anyagi szempontból gazdaságosabb megoldás. Kondenzációs kazánhoz és hőszivattyús rendszerekhez kifejezetten ajánlott. Ennek környezetbarátabb megoldása az elektromos változat. Lerakásához mindenképp hívjuk fűtésszerelő segítségét.

Fűtésszerelő - Elektromos fűtés

Ez egy modern módszer, ami még csak most kezd népszerűsödni. Könnyedén szabályozható és gyorsan reagál rá. Megújuló energiával is összekapcsolható, így akár 100%-ban környezetbaráttá tehető. Hővesztesége nincs, és a fogyasztása is pontosan mérhető. Ennél a fűtőtest nem a szoba levegőjét melegíti fel, hanem csak azt a területet, ahová telepítve van. Hatásfoka kimagasló, a villamosenergiát veszteségmentesen alakítja át hővé. Azért is gazdaságos megoldás, ha emellett döntünk, hiszen közvetlenül fűthetünk vele, így a megszokott hőfoktól akár 2-3 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletnél is komfortosan érezhetjük magunkat. Beszereléséhez szintén mindenképp kérjük fűtésszerelő segítségét.

Fűtésszerelő – Kandalló és cserépkályha, a hagyományos alternatívák

A meghitt hangulatot mindenképp megalapozza egy kandalló télen. A cserépkályha is, bár régimódinak tűnik, nagyon praktikus megoldás, emellett akár dizájnossá, egyedivé is tehetjük. A cserépkályha felfűtéshez és lehűtéshez szükséges ideje sok, nagy méretéből adódóan. Télen ez gazdaságos lehet, mivel lassan hűl ki, viszont ha egyszer felfűtjük, az egy lassabb folyamat. Így folyamatosan táplálni kell a tüzet benne. A cserépkályhák és kandallók fa alapú elemekkel fűthetők, és felületük fel tud forrósodni, így kisgyerekek, kisállatok mellé nem igazán előnyös. A szelllőzőre is fokozottan figyelni kell, hogy csak akkor legyen lezárva, ha a láng már egyáltalán nem ég, csak parázs van a  tüzelő térben. Itt is nagyon fontos, hogy fűtésszerelő szakember segítségét hívjuk a beépítéshez, mivel a szénmonoxid és füstmérgezés veszélye is fennáll, ezért rendszeresen nézessük meg vele.