Ladjánszki László – Fűtésszerelés

Építkezés vagy felújítás utáni fűtésszerelés közben megfordulhat a fejünkben, hogy melyiket válasszuk. Mi a két módszer közti különbség és melyik éri meg jobban?

Hogyan működik a radiátor?

A radiátor először a szoba levegőjét melegíti fel, aztán pedig minket. Mivel a meleg levegő kevésbé sűrű, mint a hideg, ezért az felfele száll, majd eljut a helyiség távolabbi részeibe. Tehát a radiátor keringeti a levegőt, így esetleg a por is jobban keringhet. Illetve, mivel lokalizálva van a fűtőtest, ezért tovább tarthat, mire az egész helyiséget felfűtheti. Fűtésszerelés során ezt is figyelembe kell venni. 

Hogy működik a padlófűtés?

A padlófűtés egyenletesen fűti fel a levegőt, és alulról melegít, tehát nem kell megvárni, míg fentről lejjebb kerül a meleg levegő. Ezen felül kisebb vízhőmérséklettel működik, tehát akár gazdaságosabb is lehet a fűtésszerelés kiválasztása során.

Fűtésszerelés utólagos felújításnál

A padlófűtés hátránya, hogy utólagos beszerelése több macerával járhat a fűtésszerelés során, hiszen a padlóburkolatot mindenképp fel kell szedni hozzá.

Fűtésszerelés – a fűtőtest takarítása

Míg a padlófűtést törölgetni, takarítani sem kell, addig a radiátor testet rendszeresen át kell törölni, takarítani, hogy esztétikus legyen. Ez is szempont lehet a fűtésszerelés során, így ezt is érdemes átgondolni.