Ladjánszki László – Fűtésszerelés

A kazán egy olyan zárt tartály, amelyben folyadékot, tipikusan vizet melegítenek.

A gőz vagy a fűtött folyadék általában a régebbi otthonok fűtésrendszerébe bekerülve távozik a kazánból. Sem az új, sem a régebbi típusú kazánokat nem szerencsés elhanyagolni, pláne nem a hideg téli napokon. Ha ebben a fűtési szezonban még nem látta fűtésrendszerét fűtésszerelő szakember, akkor minél előbb keressen egyet!

A kazán rendszeres karbantartása

Ahhoz, hogy tiszta képet kapjon kazánja és fűtésrendszere állapotáról, fűtésszerelő szakemberhez kell fordulnia, aki rendszeres karbantartást végez rajta. Ha önnek öntöttvas kazánja van és 10 évesnél idősebb, akkor 1-2 évenként végezzen rajta egy teljeskörű karbantartást. Amennyiben nagy hatékonyságú kazánja fűti otthonát, akkor a telepítés után minden évben szükséges a karbantartás.

A kazán kora

Mint a legtöbb dolog, a kazánok sem tartanak örökké és teljesítményük az életkorral elkezdhet romlani. A hőcserélő külső részén szennyeződés keletkezik, ami csökkenti annak hatékonyságát. Fontos tudni, hogy hány éves a kazánja, különösen, ha új házba költözött, így sokkal könnyebb megjósolni, hogy mikor kell lecserélni. Az öntöttvas kazánok átlagos élettartama 30 év, míg a nagy hatásfokú kazán körülbelül 20 évig fog tartani.

Derítse ki, mennyi idős kazánja!

Ha nem biztos abban, hogy hány éves a kazánja, akkor ismerje meg az öregedés jeleit, amely remek támpontot adhatnak a kormeghatározásnál:

  • Égési nyomok a fémen a kazán elején
  • Kalcium / zöld lerakódások a csővezeték csatlakozásai által
  • Rozsdásodás a fémen
  • Zajos radiátorok vagy csövek, a kazán működése közben
  • Magas szén-monoxid-értékek