Ladjánszki László – Fűtésszerelés

Noha a kondenzációs kazánok több, mint három évtizede vannak a piacon, csak most kezdik el cserélni a „hagyományos” kazánokat. Ha otthona új kazánját keresi éppen, akkor valószínűleg kíváncsi két prominens termék közötti különbségekre.

A kazán az otthoni központi fűtési rendszer elsődleges forrása. Van egy égője, amely állandó földgázellátást igényel, amelyet egy olyan csövön keresztül juttat az otthonába, amely csatlakozik a szomszédságának gázvezetékéhez. A kazán munkája akkor kezdődik, amikor kinyitja a gázszelepet. A gáz az égéstérbe áramlik, ahol a gázokat elégetik. Ezeket az égett gázokat kémiailag hővé és melléktermékekké alakítják. A hőt ezután a kazánon belül a csőben lévő hideg vízbe továbbítják a hőcserélőn keresztül, amely, amely hőt továbbít. A melléktermékek olyan kémiai elemeket tartalmaznak, mint a szén-dioxid.

Hogyan működnek a hagyományos kazánok?

A nem kondenzációs kazánok vagy „hagyományos” kazánok a melléktermékeket füstként továbbítják az otthonán kívülre. Maguk a füstök túlhevített gőzök, ami azt jelenti, hogy még mindig tartalmazzák az eredetileg otthonába juttatott gáz energiáját. Ennek a rendszer következtében a hagyományos kazánok energiát pazarolnak, mivel lehetővé teszik a hő távozását. Hogy mi miatt népszerűek még napjainkban is? Hogy kevesebb alkatrészt és szerelést igényelnek. A legtöbb esetben a hagyományos kazánnak csak kéményre van szüksége, hogy a füst biztonságosan távozhasson otthonából. A nem kondenzációs kazánok költségeit ez is csökkenti, hiszen kevesebb mozgó alkatrészük van, amelyek karbantartásra vagy javításra szorulhatnak.

Hogyan működnek a kondenzációs kazánok?

A kondenzációs kazán gyakorlatilag ugyanígy működik, de további alkatrészekkel és funkciókkal vannak kiegészítve az energia megtakarítás és újrafelhasználás érdekében. Ez sokkal hatékonyabbá teszi őket, mivel az elveszett hő pótlásához nem szükséges több gáz és energiafelhasználás. A kondenzációs kazánok egy vagy két hőcserélőt tartalmaznak. Az energiának a visszanyerése akkor történik meg, amikor a túlhevített gőz átmegy a hőcserélőn. Ezen a ponton a gőz bizonyos mértékben lehűl. Amikor a gőzt elég alacsony hőmérsékletre hűtik, a gőz kondenzálódik és folyadékká alakul.

 A kondenzációs kazán környezetbarát

Függetlenül attól, hogy gáz- vagy elektromos kazánt üzemeltet, a folyamat nem éppen környezetbarát. A kazán hője szén-dioxidot tartalmaz, amely káros vegyi anyag az emberek és a bolygó számára. A kondenzációs kazán visszanyeri annak a hőnek a nagy részét, ennek eredményeként kevésbé károsítja a környezetet.